Iedereen is bewust of onbewust met de Nederlandse Rijkshuisstijl in aanraking geweest, want iedereen heeft wel eens een brief van de Belastingdienst of van de gemeentelijke belastingen gekregen. Om de herkenbaarheid, eenduidigheid en toegankelijkheid van het rijk te vergroten is op 4 juli 2007 de Rijkshuisstijl in gebruik genomen door ruim 100 Rijksoverheidorganisaties. Dit zijn uiteraard alle ministeries, maar ook de inspecties, (uitvoerings)organisaties, agentschappen en interdepartementale afzenders. De Rijkshuisstijl betaat dus inmiddels 15 jaar, en is een goede vertaling van de missie en het motto van de Rijksoverheid.

De Rijkshuisstijl vertelt een rijksoverheidsinstantie hoe alle communicatiemiddelen opgesteld en vormgegeven moeten worden. Per communicatiemiddel heeft de Rijksoverheid verschillende basiselementen die kunnen verschillen per soort uiting. Denk aan het logo, de kleur of een lettertype. Daarnaast wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen online en offline elementen. De Rijkshuisstijl schrijft ook de manier waarop een website van de Rijksoverheid er uit zal zien. De vormgeving en manier van gebruik van de meeste online elementen zoals zoals buttons, datumkiezers en videospelers zijn netjes in de standaard vastgelegd.
Documenten in de Rijkshuisstijl
Documenten zijn een uiterst belangrijke communicatievorm binnen de Rijksoverheid. De meeste formele communicatie naar bugers en tussen departementen vindt nog steeds plaats via documenten. Het is dus van groot belang dat de vormgeving en opmaak van deze documenten eenduidig en feilloos zijn. De Rijkshuisstijl heeft definities opgesteld voor verschillende soorten documenten, waarin vastgelegd is waar welke informatie in het document mag komen. Dit wordt gedaan aan de hand van een plekkenplan (zie afbeelding rechts). Per soort document -er zijn vanuit de definitie inmiddels 11- is zo’n plekkenplan opgesteld. Dit plekkenplan vertelt waar het Rijkslint en woordmerk komt, waar belangrijke elementen als het colofon of de documentclassificatie mag komen, maar schrijft ook voor welke informatie er in een colofon mag komen.

Met de Rijkshuisstijl is het Rijk gegarandeerd van een eenduidig en herkenbaar imago naar de burger toe.
DocGen en de Rijkshuisstijl
Wie Rijkshuisstijl zegt, zegt docGen. DocGen is ontwikkeld met de Rijkshuisstijl als uitgangspunt. Uiteraard ondersteunt docGen ook andere huisstijlen, maar blinkt absoluut uit in snel en acuraat documenten genereren, volledig volgens de standaarden die de Rijkshuisstijl definieert. DocGen wordt out of the box geleverd met alle ingredienten die nodig zijn om je organisatie snel en effectief volgens de Rijkshuisstijl documenten te laten genereren. Maar daar waar de Rijkshuisstijl ophoudt, gaat docGen verder.
DocGen wordt inmiddels bij een groot gedeelte van het Rijk gebruikt, waardoor elementen tussen de departementen snel onderling uitwisselbaar worden. Ook Rijksbrede initiatieven zoals de nieuwe Beslisnota (een eerste actie van het Open Op Orde-programma) worden door docGen ondersteunt, waardoor alle organisaties snel met eenzelfde beslisnota aan de slag kunnen. Met onze partners kijken we voortdurend waar we verder kunnen gaan dan de Rijkshuisstijl voorschrijft.

Toekomst
De beheerder van de Rijkshuisstijl is momenteel een nieuwe versie van de Rijkshuisstijl aan het opstellen. Wanneer deze gereed is, kan Rednose deze direct implementeren en beschikbaar stellen aan haar klanten. Daarnaast zal docGen zelf ook voortdurend doorontwikkeld worden. Buiten het gemak in het gebruik van docGen denken we ook voortdurend na over hoe we het Rijk optimaal kunnen ondersteunen in haar werk, door goed te anticiperen op nieuwe wet- en regelgevingen. Uiteraard hebben we een tijd geleden al een oplossing in onze software gebouwd voor de Wet Digitale Toegankelijkheid (WCAG). Verder zien we dat het lakken van documenten met de Wet Open Overheid steeds belangrijker wordt. Dit is momenteel veelal handwerk. Wij willen met docGen optimaal ondersteunen in de automatisering hiervan. Als verschillende soorten informatie in een document tijdens de hele lifecycle een juiste gevoeligheid of status meekrijgen, dan kan een ambtenaar bij een publicatie van dit document zien veel sneller zien wat hij moet doen.
Dit zijn een paar voorbeelden van de onderwerpen in de nabije toekomst. Heb je vragen of kunnen we je verder adviseren over alles wat aan de Rijkshuistijl gerelateerd is? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder op weg.
Met docGen is het Rijk gegarandeerd van krachtige software die volledig Rijkshuisstijl-compliant is en documenten bij conceptie van alle soorten documenten automatisch van alle correcte elementen voor de vormgeving en opmaak eenduidig en feilloos is.